De letterlijke betekenis van het woord yoga is verbinden, samenvoegen en ook het richten van de aandacht. (zie Yoga Dipika van BKS Iyengar p. 15).
Het samenvoegen en verenigen van tegendelen. Licht in de duisternis brengen in die zin dat het doel van yoga is om pijn en lijden te overwinnen waardoor je je bevrijdt uit de gevangenis van het denken. Je bent je gedachten niet, je hebt gedachten!

Een ware inspiratiebron voor mij zijn de ideeën en boeken van Eckhart Tolle, met name zijn laatste boek “een nieuwe aarde” vind ik een aanrader. Ik heb het al tig keer gelezen. Ook heeft mindfulness mij beïnvloedt: Jon Kabat-Zinn.

Met yoga wordt hier in het westen meestal hatha yoga bedoeld, de fysieke kant van yoga met de dynamische en statische houdingen, de bewegingsseries zoals de zonnegroet en de zogeheten asanas. Zie de videos onder menu ‘video’.

Naast Hatha yoga zijn er vele andere vormen van yoga waarin bijvoorbeeld ademoefeningen en meditatie centraal staan. In Tantra yoga hier in het westen staat seksuele energie, een vorm van levensenergie centraal. Naast dat yoga een spiritueel pad is het ook goed voor je gezondheid. Door de specifieke asanas gericht op de zeven belangrijkste chakras bevordert het de energetische doorstroming in het hele lichaam. Hierdoor worden hoofd, hart en buik weer met elkaar verbonden en de balans herstelt. Denken, voelen en handelen vallen samen en worden weer één, ONE.

Yoga zorgt voor:

  • balans in de verschillende organen en systemen van het lichaam
  • en vertraagt het natuurlijke proces van het ouder worden
  • maakt je sterk en soepel
  • verhoogt de vitaliteit
  • verbetert de spijsvertering
  • bestrijdt stress en vermoeidheid
  • kalmeert het denken
  • bevordert het uithoudings- en weerstandsvermogen
  • versnelt de spirituele ontwikkeling
  • vergroot het bewustzijn en zelfvertrouwen

 

Ervaringen

Paul: Jouw yoga-sessie is, juist in deze wat drukke tijd, een oase op de dinsdagavond en helpt zeer ter zake bij mij zelf te blijven. Daartoe gaat, zo viel me vorige week ook weer eens extra op, niet alleen veel goeds van jou uit, maar ook veel kracht van de groep. De dinsdagavond groep is erg aangenaam en een fijne groep in mijn beleving. Jouw ‘waarschuwing’, als ik het goed ‘zag’ werd nauwelijks herkend. In deze groep is de kans vrij klein dat mensen zich aangezet voelen over hun grenzen te gaan op een onverantwoorde wijze. Ik in elk geval niet.

Rob: Vanuit de diepte van mijn hart wil ik je bedanken voor de hele fijne les van gisteravond. Ik voelde me na afloop twee keer zo ruim. Het rekken en strekken en de ademhaling en het zijn bij mezelf hebben me heel veel energie gegeven. Ik voelde me heel geweldig en sinds tijden weer heel rustig van binnen. Ik heb ook goed geslapen. Ik had en heb zelfs nu nog die energie. Zoals je weet ervaar ik door mijn werk veel negatieve energie, maar kon dat door de ervaring van de les en de positieve energie die ik heb ervaren vandaag loslaten. Dankjewel dat je door jouw manier van lesgeven dit bij me hebt losgekregen.

Maurits: Ha lieve Frans. Een mooi en inspirerend nieuwjaar wens ik je toe! En heel hartelijk dank voor alle fijne lessen en de persoonlijke ‘intensive’. Je bent echt een geweldige leraar en dat bazuin ik ook altijd rond.

Paul: Met zo’n impact bedoelde ik dat niet alleen in mijn lichaam het behoorlijk wat uitwerkte maar ook in mijn geest. Jouw rust en openheid was heel aangenaam en het werd ook nog versterkt door je behuizing met het vrije uitzicht. Je bent een heel mooi mens en dat maakte indruk op mij, je leeft dit leven en dat is merkbaar. Mensen die ergens voor gaan en op die manier hun doel weten te bereiken zijn echt bijzonder en aangenaam om mee om te gaan.  Ik ga zeker verder met yoga en ook wat  aan mijn conditie werken en thuis vast wat oefenen.

Han: Ik wil toch even laten weten dat ik erg enthousiast ben over de les van gisteren; geweldig. Maar ik voel me ook een beetje schuldig als je oefeningen gedaan hebt die een merendeel van de groep eventueel niet zo fijn vinden. Ik heb begrip dat het niet altijd zo gaat en dat je je aan de behoeftes van de hele groep aanpast – maar ik vond het wel heel leuk.