Wat is yoga?

De letterlijke betekenis van het woord yoga is verbinden, samenvoegen en ook het richten van de aandacht. (zie Yoga Dipika van BKS Iyengar p. 15)

Het samenvoegen en verenigen van tegendelen. Licht in de duisternis brengen in die zin dat het doel van yoga is om pijn en lijden te overwinnen door je persoonlijke wil zoals dat dan heet te verenigen met de goddelijke wil waardoor je je bevrijdt uit de gevangenis van het denken. Je bent je gedachten niet, je hebt gedachten!

Met yoga wordt hier in het westen meestal hathayoga bedoeld, de fysieke kant van yoga met de dynamische en statische houdingen en met ademoefeningen om zo invloed uit te oefenen op de subtiele energieën in het lichaam. En dus om de algehele gezondheid op fysiek, mentaal en spiritueel gebied te verbeteren.

Een algehele bevordering van de gezondheid doordat de houdingen en bewegingen zorgen voor een betere doorstroming in het hele lichaam. Yoga is een al duizenden jaren oude wetenschap en heeft zichzelf allang bewezen. Hoofd, hart en buik worden met elkaar verbonden. Denken, voelen en handelen vallen samen en worden weer een:ONE

Yoga zorgt voor:

balans in de verschillende organen en systemen van het lichaam
vertraagt het natuurlijke proces van het ouder worden en maakt je sterk en soepel
verhoogt de vitaliteit onder andere door een betere spijsvertering
bestrijdt stress en vermoeidheid
kalmeert het denken
bevordert het uithoudings- en weerstandsvermogen
versnelling van de spirituele ontwikkeling
groei van bewustzijn en zelfvertrouwen